Åbningstider i dag for konsultationer: 08:00-19:00 / fitness: 08:00-19:00

Parkinsonhold

Book behandling Køb af træningsmedlemskab

Hvad er parkinson? 

Parkinson sygdom er en neurodegenerativ lidelse, der primært påvirker kroppens motoriske funktioner. Sygdommen opstår som følge af gradvis skade på visse nerveceller (neuroner) i hjernen, som producerer dopamin – et kemisk stof, der er afgørende for bevægelsesstyring. Manglen på dopamin fører til vanskeligheder med at kontrollere og koordinere bevægelser, hvilket ofte viser sig gennem rysten, langsomme bevægelser, muskelstivhed og problemer med balancen. Parkinson udvikler sig gradvist, og symptomerne forværres i takt med, at flere nerveceller bliver beskadiget. Selvom Parkinson typisk rammer personer over 60 år, kan det også forekomme tidligere. Sygdommen rammer både mænd og kvinder, men er lidt mere almindelig hos mænd.

Hvad er de første symptomer på sygdommen parkinson?

De tidlige symptomer på Parkinson kan være subtile og gradvise, hvilket gør dem svære at opdage. Rysten i hænder eller fingre – også kaldet tremor – er et af de mest kendte tegn på Parkinson, men det er ikke altid det første symptom. Tidlige tegn kan inkludere ændringer i håndskrift, hvor bogstaver bliver mindre og mere tætte, langsommere bevægelser, stivhed i musklerne, og problemer med balancen. Mange oplever også ændringer i deres gang, hvor de tager mindre skridt eller føler sig ustabile. Ansigtsmimikken kan også blive mindre udtalt, hvilket ofte bliver kaldt for "maskelignende ansigt." Disse tidlige tegn kan let forveksles med andre aldersrelaterede tilstande, hvilket gør tidlig diagnose udfordrende. 

Hvorfor får man parkinson? 

Årsagen til Parkinsons sygdom er ikke fuldt ud forstået, men det menes at være en kombination af genetiske og miljømæssige faktorer. Forskere har identificeret visse genfejl, som øger risikoen for at udvikle Parkinson, men de fleste tilfælde opstår tilfældigt uden en klar genetisk baggrund. Miljøfaktorer som langvarig eksponering for pesticider og tungmetaller kan også øge risikoen. Derudover er aldring en væsentlig risikofaktor, da forekomsten af Parkinson stiger med alderen. Selvom årsagerne kan variere fra person til person, er en fællesnævner den gradvise tab af dopaminproducerende nerveceller i hjernen.

Parkinsons 5 faser 

Parkinsons sygdom opdeles ofte i fem faser, der beskriver, hvordan sygdommen udvikler sig over tid:
I fase 1 er symptomerne milde og påvirker kun den ene side af kroppen, med få eller ingen funktionsnedsættelser.
I fase 2 spredes symptomerne til begge sider af kroppen, men personen kan stadig udføre dagligdags aktiviteter uden større problemer.
Fase 3 markerer en større påvirkning af balancen, og personen kan have behov for hjælp i visse daglige gøremål.
I fase 4 er symptomerne så udtalte, at personen har brug for omfattende hjælp til mobilitet og daglige aktiviteter.
Endelig, i fase 5, er personen ofte sengeliggende eller har brug for en kørestol, og har brug for hjælp døgnet rundt.

Parkinson behandling

Desværre findes der ingen kur mod Parkinson, men der er flere behandlingsmuligheder, der kan hjælpe med at kontrollere symptomerne og forbedre livskvaliteten. Medicin, såsom levodopa, bruges ofte til at erstatte det manglende dopamin i hjernen og lindre motoriske symptomer. Andre medicinske parkinson behandlinger inkluderer dopaminagonister og MAO-B-hæmmere, der hjælper med at forlænge effekten af dopamin. I nogle tilfælde kan kirurgi, såsom dyb hjernestimulation (DBS), anvendes for at reducere symptomerne. Udover medicin og kirurgi spiller fysioterapi, ergoterapi og taleterapi også en vigtig rolle i behandlingen, da de hjælper patienter med at bevare deres funktioner og livskvalitet.

Træning og øvelser mod parkinson

Træning og regelmæssige øvelser er derfor afgørende for personer med Parkinson, da det kan hjælpe med at forbedre mobiliteten, balancen og den generelle fysiske funktion. Motion kan også have en positiv effekt på humør og mentale helbred, hvilket er vigtigt, da mange med Parkinson oplever depression og angst. Øvelser som gangtræning, strækøvelser og balanceøvelser er særligt gavnlige. Træning kan ikke stoppe sygdommens progression, men det kan forsinke nogle af de motoriske symptomer og forbedre livskvaliteten for personer, der lever med Parkinson.

Hos fysser.dk har vi dygtige og erfarne fysioterapeuter som tilbyder parkinsonhold for dem der lider af Parkinson og som leder efter regelmæssig træning af blandt andet bevægelighed, styrke og balance. Læs mere herunder hvilke hold vi tilbyder og hvor træningen holder til.

Parkinsonhold

Tidspunkt:

Mandag kl. 12:30-13:30 Fælles træning med Sofie (kælder)

Onsdag kl. 10:30-11:30 Boksning med Anne Mette (1. sal)

Torsdag kl. 12:30-13:30 Fælles træning med Sofie (kælder)

Målgruppe: Parkinson patienter

Fremgangsmåde: Fællestræning med brug af diverse redskaber fra måtter, elastikker, balanceredskaber, bolde, m.m. Der trænes alt fra bevægelighed, styrke, balance, koordination og udholdenhed. 

Hvor: Træningssalene i kælder, stuen og 1. sal.

Hvem: Anne Mette & Sofie

Anne Mette Thøgersen

Anne Mette

Sofie Holck

Fysser Sofie

Samarbejdspartnere

Vi har samarbejdsaftale med Dansk Sundhedsforsikring
Vi har samarbejdsaftale med Nordic Netcare
Vi har samarbejdsaftale med PFA Sundhedsforsikring
Vi har samarbejdsaftale med Falck sundhedsforsikringer
Ddkm
Min genoptræning