Hvad er kranio-sakral terapi?
Kranio-sakral terapi er en nænsom, blid og tryghedsbaseret behandling, der har en dybdegående virkning både fysisk og psykisk. Behandlingen arbejder med centralnervesystemet, hvor de blide teknikker hjælper kroppen ind i en parasympatisk tilstand. I denne tilstand finder kroppen ro og mulighed for at regenerere, hvilket skaber optimale forhold for helbredelse. Kranio-sakral terapi kan desuden have en afbalancerende effekt på kroppens nervesystem, hvilket kan gavne både følelsesmæssige og fysiske tilstande.
Hvad kan kranio-sakral terapi hjælpe på?
Kraniosakral terapi kan bruges ved en lang række af tilstande såsom:
- Stress og stressrelaterede problematikker
- Migræne og hovedpiner
- Problematikker i sanseapperatet, herunder tinitus
- Problematikker i bevægeapperatet
- Nakke-, ryg- og bækkensmerter
- Menstruationsproblemer
- Til spædbørn: kolik, uro, ammeproblemer, mistrivsel
- Behandling i forbindelse med operationer – både før og efter operation
- Piskesmæld
- Kæbespændinger og bidproblematikker
Behandlingen tager udgangspunkt i det kraniosakrale system, der består af kranium, korsben og hjernehinder samt cerebrospinalvæsken (hjernevæsken), der fungerer som et hydraulisk pumpesystem, der beskytter og nærer vores centralnervesystem.
Kranio-sakral terapi til børn
Ubalance i det kraniosakrale system kan opstå allerede ved fødslen, hvor kraniet er blødt og udsættes for stort pres. Symptomer som mavebesvær, kolik og søvnforstyrrelser kan være tegn på en sådan ubalance. Hvis det forbliver ubehandlet, kan det påvirke barnets koncentration og indlæringsevner og senere manifestere sig som problemer andre steder i kroppen.
Kranio-sakral kan derfor være en god støtte til spædbørn og børn, der viser tegn på sådanne udfordringer. Behandlingen skaber en tryg ramme, hvor barnets system får mulighed for at finde balance igen.
Hvilket formål har kranio-sakral terapi?
Formålet med kranio-sakral er at frigøre spændinger i knogler og bindevæv, så centralnervesystemet ikke længere påvirkes af stress og spændingstilstande. Gennem blid manipulation af kraniet, rygsøjlen og korsbenet stimuleres cerebrospinalvæsken og blodgennemstrømningen, hvilket fremmer kroppens naturlige helingsproces. Resultatet kan være en følelse af fysisk og psykisk velvære.
Hvordan foregår behandlingen?
Behandlingen foregår liggende afslappet og behageligt på en briks, hvor du er iført komfortabelt tøj. Dette kan enten være i bar overkrop/bh eller en sportstop. Behandlingen er blid, smertefri og meget afslappende. Teknikkerne inkluderer lette tryk og manuelle bevægelser på hoved, nakke, ryg, rygsøjle, korsben samt mave.
Antallet af behandlinger varierer afhængigt af problematikken, men det anbefales ofte, at der går mindst 10 dage mellem hver behandling for at give kroppen tid til at reagere. Mange oplever en umiddelbar følelse af ro og afspænding, mens den fulde effekt af behandlingen kan mærkes over tid, med forbedringer i energiniveau og velvære.
Er der nogle bivirkninger på behandlingen?
Kranio-sakral terapi er en meget blid behandlingsform, og bivirkninger er sjældne. Dog kan enkelte opleve kortvarige reaktioner som træthed, let svimmelhed eller en følelse af ømhed i de behandlede områder. Disse symptomer er normalt milde og aftager inden for få dage, da kroppen reagerer på den dybe afspænding og udrensning, behandlingen skaber. Det er en del af kroppens naturlige helingsproces og et tegn på, at behandlingen har haft en effekt. Hvis du er i tvivl om noget, er det altid en god idé at tale med din behandler om dine oplevelser efter sessionen.
Din fysioterapeut i København
Hos fysser.dk finder du erfarne fysioterapeuter med speciale inden for blandt andet kranio-sakral terapi i København. Vi sætter en ære i at skabe individuelle behandlingsforløb, der tager udgangspunkt i dine specifikke behov og udfordringer. Vores mål er at hjælpe dig med at opnå varig bedring og forbedret livskvalitet. Uanset om du har brug for afspænding af spændinger, smertebehandling eller rehabilitering efter en skade, er vi her for at støtte dig gennem hele processen.