Hvad er hjernerystelse?
Hjernerystelse er en kompleks skade, der kan påvirke både krop og sind. Når hjernen udsættes for en pludselig kraftpåvirkning, kan den blive rystet inde i kraniet, hvilket fører til en række symptomer, som kan variere meget fra person til person. Mange oplever udfordringer som hovedpine, svimmelhed og balancebesvær, mens andre kan have koncentrationsbesvær, træthed og lys- eller lydfølsomhed. Emotionelle udfordringer som øget irritabilitet, angst og nedtrykthed er også almindelige og kan gøre det svært at klare dagligdagen. Desuden kan søvnproblemer være en udfordring og forværre andre symptomer. Med det sagt er de fleste hjernerystelser oftest kortvarige og kan sagtens gå over helt af sig selv. Uanset hvad kan det stadig være rart at få støtte i de tilfælde hvor ens helingsproces ser ud til at fortsætte længere end forventet. Hos Fysser tager vi altid udgangspunkt i netop dine symptomer og din hverdag for bedst muligt at kunne støtte dig gennem hele processen.
Hvad gør man ved hjernerystelse?
Vi forstår, at en hjernerystelse kan forandre dit liv markant, og vi er her for at hjælpe dig igennem hele forløbet. Vores første skridt er en grundig udredning, hvor vi sammen kortlægger dine symptomer og ser nærmere på, hvordan de påvirker din hverdag. Vi lytter til dine oplevelser, da vi ved, at hvert tilfælde er unikt, og vi ønsker at forstå alle de faktorer, der påvirker din trivsel. På baggrund af denne udredning skræddersyr vi et behandlingsforløb, der tager højde for dine særlige behov og mål.
Hjernerystelse behandling
Behandlingsforløbet er nøje tilpasset dig og består af gradueret genoptræning indenfor de områder, hvor der er behov. Dette kan omfatte konditionstræning for at forbedre din udholdenhed, styrketræning for at genopbygge din styrke i kroppen, balancetræning for at styrke din kropskontrol og synstræning, hvis dit syn er blevet påvirket. I vores genoptræningsforløb fokuserer vi på at hjælpe dig med at tilvænne dig de aktiviteter, som er med til at udløse symptomer. Vi arbejder målrettet på, at du gradvist kan klare mere, selvom symptomerne er til stede. Dette fører oftest til symptomlindring på sigt, hvor vi fokuserer på at lindre eventuelle smerter og på at genvinde fri bevægelighed i din krop, så du kan føle dig mere komfortabel og tryg. Vi er med dig hele vejen og sikrer, at du får præcis den hjælp og støtte, du har brug for.
Genoptag hverdagen
Vores mål er at hjælpe dig med at genvinde kontrollen over din hverdag og mindske de gener, som hjernerystelsen har forårsaget. Vi arbejder tæt sammen med din læge eller andre relevante fagpersoner for at sikre, at du får den bedst mulige hjælp i hele dit forløb. Sammen planlægger vi, hvordan du gradvist kan vende tilbage til en normal hverdag, hvor du igen kan nyde de ting, du holder af, uden at være hæmmet af symptomerne. Hvis du stadig kæmper med gener fra hjernerystelsen, er vi her for dig. Tag kontakt til os i dag, så vi sammen kan finde en vej frem, der tager hensyn til dine unikke behov.
Behandlere:
Ofte stillede spørgsmål
Hvordan ved man, om man har hjernerystelse?
Typiske symptomer på hjernerystelse omfatter hovedpine, svimmelhed, kvalme, træthed, søvnbesvær, balancebesvær og lys- eller lydfølsomhed. Hvis du oplever disse symptomer efter et slag mod hovedet, kan det være tegn på hjernerystelse, og du bør derfor opsøge en læge eller en kvalificeret fagperson for en vurdering.
Hvor længe skal man holde sig i ro efter en hjernerystelse?
Det har førhen været anset at patienter med hjernerystelse helst skal holde sig i ro, men nyere forskning peger på at for meget hvile faktisk har en modarbejdende effekt. Det anbefales at efter maks. 48 timer bør du begynde at bruge din krop i det omfang din krop og hjerne kan holde til uden det forværrer symptomerne.
Hvad må man ikke, når man har hjernerystelse?
Det frarådes at dyrke aktiviteter og sport, hvor der kan være risiko for nye hovedskader. Hvis du er i tvivl om hvornår du kan genoptage bestemte aktiviteter eller en bestemt sport igen anbefaler vi at du kontakter din egen læge eller en kvalificeret fagperson som kan hjælpe med at vurdere din nuværende situation.
Hvornår skal man være bekymret for hjernerystelse?
Hvis du oplever alvorlige symptomer som vedvarende opkastning, stærk hovedpine, forvirring eller besvær med at vågne op, bør du straks søge lægehjælp, da det kan være tegn på en mere alvorlig skade.