Åbningstider i dag for konsultationer: 08:00-19:00 / fitness: 08:00-19:00

Fibersprængning i baglår

Book behandling Køb af træningsmedlemskab

Fibersprængning i baglår – kort fortalt

En fibersprængning er en overrivning af muskelfibre i baglåret, som opstår ved eksplosive bevægelser og grundet dårlig opvarmning.

Når musklerne ikke er varme nok til at kunne agere i sport eller andre aktiviteter, er der en forøget risiko for, at skader opstår.

En fibersprængning er rimelig let at diagnosticere, fordi smerterne i baglåret og rødmen er et typisk tegn, som sker ved langt de fleste skader. Især hævelse, rødmen og ømhed er typiske tegn og kraften i musklerne vil nedsættes betydeligt.

Hvad skal man gøre ved en fibersprængning i sit baglår

Hvis du oplever smerter i baglåret og mistænker en fibersprængning, er det vigtigt at søge professionel hjælp fra en fysioterapeut eller en læge med det samme. De vil kunne undersøge skaden og give dig den rette behandling.

I de første par dage efter skaden bør du undgå at belaste benet og holde det i ro. Nedkøling og kompression kan hjælpe med at mindske hævelsen og smerten. Når smerterne og hævelsen aftager, kan du langsomt begynde at genoptræne musklen under vejledning af en fysioterapeut.

Behandlingen vil typisk omfatte øvelser til at genopbygge styrke og fleksibilitet i musklen og området omkring. Fysioterapeuten vil også vejlede dig i, hvordan du kan undgå at få en fibersprængning igen i fremtiden.

Undgå skader og tilbagefald

Med eksplosive sportsgrene og tidligere fibersprængninger er det essentielt at varme ordentligt op. Med opvarmning sikrer du, at musklerne er klar til de bevægelser, som du udsætter dem for.

Udstrækning af musklerne før og efter træning er også en god ide.

Hvis du tidligere har haft en fibersprængning, er tålmodighed den bedste genoptræning. Musklen skal have tid til at komme sig ovenpå skaden, så det er vigtigt ikke at gå for hurtigt frem, men samtidig skal musklen også holdes i gang og smidiggøres.

Kan man gå med en fibersprængning i baglåret?

Afhængigt af skadens omfang kan det være muligt at gå med en fibersprængning i baglåret. Ved mindre fibersprængninger kan gang være en mulighed, men det kan forventes, at det vil medføre smerte og ubehag. Dog er det af afgørende betydning at give musklen og det omkringliggende område tilstrækkelig tid til hvile og restitution, for at undgå risikoen for en forværring af skaden.

Ved mere alvorlige skader kan det være nødvendigt at benytte sig af krykker eller en støtte til at aflaste benet, indtil du er i stand til at gå igen uden smerte.

Uanset situationen, er det afgørende at søge rådgivning fra en fysioterapeut eller en læge for at sikre en præcis diagnose og passende behandling af din fibersprængning i baglåret.

Eksplosiv sport og smerter i låret

Ved højenergi sportsgrene som fodbold og atletik er der en risiko for fibersprængninger, fordi den eksplosive energi, der bruges til at komme op i fart, kan rive en sene eller muskelfibre i baglåret over.

Hos Fysioterapi Nordvest kan vi hjælp dig med genoptræning af skaden.

Find os i København NV eller kontakt os på tlf. 38100232 eller på mail klinik@fysser.dk.

Kontakt os nu

Behandling af en fibersprængning i baglåret

Ved en fibersprængning i baglåret har en overstrækning af musklen medført delvis revne af muskelfibre. En sådan skade kræver behandling, og det er afgørende at handle hurtigt.

Det første skridt er at sikre fuldstændig ro og immobilisering af musklen og det berørte område. Dernæst skal benet nedkøles på hele det berørte område, samtidig med at det hæves og støttes op. For yderligere stabilisering skal benet forbindes.

Bandagen spiller en afgørende rolle som kompression, hvilket reducerer risikoen for blødning og begrænser unødig bevægelse i benet. Efter den akutte behandling er det vigtigt at give benet nogle dages hvile, inden genoptræningen kan påbegyndes.

Vores team hos Fysioterapi Nordvest er specialiseret i at guide dig gennem den optimale genoptræningsproces. Vi hjælper dig med at genoptræne skaden gradvist, så du kan komme i gang igen uden at risikere overbelastning.Hvad gør man ved en fibersprængning i baglåret?

Ved en fibersprængning i baglåret bør du handle hurtigt. Først og fremmest er det vigtigt at immobilisere området ved at holde musklen og benet i ro. Du bør også nedkøle det berørte område for at reducere hævelse. Anvend en kompressionsbandage for at stabilisere musklen og begrænse yderligere bevægelse. Efter den akutte fase bør du give benet nogle dages hvile, inden genoptræningen påbegyndes. Vores team af fysioterapeuter er her for at ledsage dig gennem genoptræningsprocessen og yde støtte i efterfølgende behandling. Du er velkommen til at besøge vores klinik eller kontakte os igennem linket her.

Hvordan føles en forstrækning i baglåret?

En forstrækning i baglåret kan føles som en pludselig smerte eller en stram fornemmelse på bagsiden af låret. Smerten kan variere fra mild til moderat og kan forværres ved bevægelse eller anstrengelse. Det kan også føles som ømhed eller ubehag, især når du forsøger at strække eller bruge musklen.

Hvor lang tid går der, før en fibersprængning går væk?

Svar: Tiden det tager for en fibersprængning i baglåret at heles varierer afhængigt af skadens sværhedsgrad og den pågældende persons helingsproces. Mindre skader kan tage flere uger, mens mere alvorlige skader kan tage måneder. Tidlig behandling, hvile og korrekt genoptræning spiller en afgørende rolle i at fremskynde helingsprocessen.

 

Samarbejdspartnere

Vi har samarbejdsaftale med Dansk Sundhedsforsikring
Vi har samarbejdsaftale med Nordic Netcare
Vi har samarbejdsaftale med PFA Sundhedsforsikring
Vi har samarbejdsaftale med Falck sundhedsforsikringer
Ddkm
Min genoptræning